Wat is een schimmelnagel?

Het is vaak een broze, doffe, verkleurde en brokkelige nagel veroorzaakt en aangetast door een schimmel. Deze nagels worden in de 'volksmond' ook wel een 'kalknagel'genoemd. De nagels groeien langzamer in de lengte, maar meer in de dikte, waardoor het soms aanvoelt als een 'blok' op de teen en pijnlijk kan zijn. Het gevolg kan ook zijn dat men pijn heeft bij het lopen of zich schaamt voor de nagels.

Behandeling

De verdikte nagel zal dunner gefreesd worden zodat de nagel er beter uit zal zien en de genezing sneller kan gaan. Een huisarts kan u geneesmiddelen voorschrijven om de schimmelinfectie grondig te bestrijden. Verder kunt u uw schoenen en nagels behandelen met schimmeldodende middelen zodat de nagels niet weer besmet zal worden. De schimmelnagel zal niet vanzelf genezen en alleen maar verslechteren en zich uitbreiden als u er niets aan doet. Behandeling duurt 6-12 maanden. De aangetaste delen van de nagel moeten geheel uitgroeien en de nagel groeit maar een paar milimeter per maand.

Het ontstaan van een schimmelnagel:

Schimmels hebben het geweldig naar hun zin in een warme, vochtige omgeving, zoals bij douches, zwembaden, sauna's of sporthallen. Als je hier op blote voeten rondloopt, kun je een schimmel oppikken. Ongeveer 26% van de Nederlandse bevolking heeft een schimmelinfectie aan de nagels. Een gezond iemand met gezonde nagels, hebben meestal een goede afweer tegen schimmels, maar naarmate men ouder wordt of bv. diabetes heeft, wordt de kans groter dat de schimmel zich goed kan 'nestelen'. Sporen van schimmels zitten overal in onze omgeving en men komt er snel mee in contact. Het is geen gevolg van slechte hygiëne.

Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen?

  •  Was dagelijks uw voeten, zonder zeep, maar droog ze wel goed af.
  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals katoen of wol en kies voor schoenen van echt leer.
  • Trek elke dag schone sokken aan en verander na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
  • Wissel regelmatig van schoenen.
  • Desinfecteer schoenen en sokken met schimmelwerend middel.
  • En zeer belangrijk: Draag slippers in openbare ruimten.